Kreativitet - et medfødt gen eller hårdt arbejde?

af bahnecreative4. maj 2019


Nogle tænker måske, "hvor er du er heldig, du er født med en uvurderlig gave, et stort talent, så kreativ du er."
Jeg ved ikke, om noget af det skyldes et medfødt kreativt gen. Men jeg ved, at en stor del af min kreativitet har jeg lært ved hårdt arbejde, og jeg bliver ved med at lære. Jeg har altid haft lysten til at være kreativ. Det er som med alt andet, man bliver kun rigtig god til det, man har lyst til.

Hvem er jeg?

Jeg er vokset op i et kreativt miljø. Fra jeg var helt lille, viste min mor mig en farverig forunderlig verden. Hun malede malerier, og vi kreerede alle mulige finurlige og fantastiske ting fra bunden sammen. Det samme gør jeg nu med min datter.

Et liv i reklamebranchen med kreativitet

Min uddannelse faldt på et kreativt fag. Mit mål var klart. Jeg drømte om at være idémand (kvinde) og arbejde som Art Director på et af de store reklamebureauer i København. Et mål, der lykkedes, efter et længerevarende uddannelsesforløb med en treårig læretid på reklamebureau, et toårigt fuldtidsstudie på "Den Grafiske Højskole" og flere års arbejde som AD-assistent på reklamebureau.

Jeg har arbejdet i reklamebranchen som Art Director i mange år. Mit arbejde bestod i at skabe noget nyt, overraske med nye idéer og koncepter til reklamefilm, brandingkampagner og grafiske identiteter for store tunge brands. Jeg har så at sige øvet mig godt og grundigt 😉

Den kreative proces

Jeg er vant til at tænke i målgrupper og segmentering. Jeg er vant til at stille de rigtige spørgsmål og lave research, inden jeg går i gang med en opgave.
Jeg arbejder bevidst med metoder, der hjælper mig med at definere et mål for, hvad vi vil opnå.
Målet skal være attraktivt for målgruppen. Først når målet er sat, er den kreative ramme klar. Det er inden for denne kreative ramme, jeg arbejder, og sammensætter ting på en ny måde, så de bliver bedre, end de er nu. Det er her, jeg brainstormer, og udvikler nye idéer og koncepter.

Nogle af de spørgsmål, jeg stiller kunden eller mig selv, inden målet er sat, kunne være:

 • Hvad er produktet?
 • Er der udfordringer eller fordomme med dit produkt?
 • Hvad vil vi skabe/opnå?
 • Hvem er målgruppen?
 • Kender målgruppen dig/produktet? Hvis ja, har de nogle forventninger?
 • Drømmer de om dit produkt i en bestemt situation?
 • Findes der konkurrenter til dit produkt?

Når den kreative idé er på plads

Når selve idéen er fundet, skal den udmunde i et koncept, der skaber opmærksomhed, gør målgruppen interesseret. SÅ interesseret, at de bare må eje dit produkt, og tager aktion på at købe produktet. Dette er en kendt metode at arbejde med inden for reklame og kommunikation. Modellen kaldes AIDA- modellen.

AIDA står for:

 • Attention (opmærksomhed)
 • Interest (interesse)
 • Desire (begær)
 • Action (handling).

Sagt med humor. Jeg er trænet i at skabe interesse omkring et behov, modtageren nærmest ikke anede de havde.

Men hvordan skaber jeg innovative idéer og løsninger?

Hvordan ender en brochure om vaginal intimpleje med at være trekantet eller en annonce om vaginal tørhed til at handle om humor? Hvad har stomiposer at gøre med musik (do re mi fa sol la ti do) osv. osv.? Det vil jeg prøve at forklare dig her.

Kunden briefer på en opgave, der kan lyde: "Vi skal sælge et vaginal intimprodukt, der blandt andet afhjælper tørhed i skeden. Vi forestiller os, der skal laves en folder til apoteket og måske en annonce."

Det starter med skitser

Efter snak frem og tilbage om målgrupper, stil og tone, udfordringer med mere, sætter jeg mig med skitseblokken. Her tegner og skriver jeg billeder og ord ned, der omhandler produktet, målet og udfordringerne. I dette tilfælde skriver jeg ordene: "Vaginal, kvinde, intimproblemer, tabu", og pludselig står ordet trekant foran mig. Hvorfor ikke skrive: "Problemer i trekantsområdet?" Vælge at tage en humoristisk approach uden at gå over grænsen og risikere at virke useriøs. For at understøtte budskabet endnu mere, foreslår jeg, at vi laver folderen trekantet.

Overskrift og udformning går op i en højere enhed. Det skaber opmærksomhed, interesse og nysgerrighed for at åbne folderen og læse, at det drejer sig om at undgå vaginale problemer og gener for kvinder. De må eje produktet, inden de får generne. En anden overskrift i denne kampagne blev…"når det ikke kun er din humor, der er tør."

Kreativ vinkel på et tabubelagt emne

Et andet eksempel på en kunde brief er:
Vi skal gøre opmærksom på, at vi er til for stomikunderne. Vi vil hjælpe dem med at få et nemmere liv med stomi. Vi forestiller os et eller andet på de sociale medier. I dette tilfælde er det et lidt tungt tabubelagt emne, så jeg vil gerne lette stemningen, fortælle at vi støtter, og sammen finder melodien til et liv med stomi. Jeg vil skabe opmærksomhed på, at vi findes. Gøre målgruppen nysgerrige på at efterspørge mere info.

Idéen kommer pludselig til mig. Jeg vil kreere en lille positiv video af en naturlig ung pige, der med øjenkontakt synger til dig: "do re mi fa sol la STOMI" (og ikke ti do). Overskriften lyder: "Find melodien som stomist." En sjov anderledes måde at få attention på. Udgangsteksten i videoen slutter med budskabet: "Du er ikke alene. I me+ stomifælleskab finder du inspiration, støtte og smil til et liv med stomi."

Begge kreative løsninger blev modtaget godt af målgruppen, og skabte succes hos kunderne. Nogle gange handler det også om at turde gøre noget, der ikke har været gjort før. Tør du det?

Blev du inspireret af mit indlæg? Og har du lyst til at dele det med andre, please do!
Kommenter eller skriv til mig anytime, tak 🙂

Læs også: "Selvfed" kreativ eller bare fra landet

© 2019 - 2024 Bahne Creative
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram