Gode kunder måles ikke i penge

af bahnecreative28. april 2019

Jeg har lært det... Endelig lært det. At mærke efter om kunder er gode for mig.Jeg har lært at lytte til min mavefornemmelse og tør at sige fra, når det er nødvendigt.

Jeg vil starte med at sige, at jeg elsker at hjælpe mine kunder og endnu bedre, jeg elsker at modtage ros for mit arbejde. Jeg er som alle andre mennesker. Jeg motiveres af ros.
Selvfølgelig driver jeg en forretning, og lever af mine kunder. Det er ingen hemmelighed. Men jeg har valgt at være selvstændig, fordi jeg vil gøre en forskel. Jeg vil bestemme, for hvem, og hvordan, jeg vil gøre det.

Sæt pris på din service

Når et kundesamarbejde går op i en højere enhed, bliver jeg glad, får bedre idéer og lyst til at gøre mit allerbedste.
Jeg er stor fan af loyale kunder, og vil altid gå den ekstra mil for mine gode kunder. Hvor mange gange har jeg ikke ofret tid om aftenen, i ferier eller weekender, fordi en kunde har overset en deadline, eller bare er sent ude med opgaven.
Det er min erfaring, at gode kunder sætter pris på din service, hvis ikke må du gøre opmærksom på din service, og anerkendes den stadig ikke, men blot tages som en selvfølge, kan du spørge dig selv, om det er ok?

Sig fra over for dine kunder

Nu kommer min pointe. Jeg er helt overbevist om, at gode kunder ikke nødvendigvis er de kunder, der ligger flest penge og opgaver i din business. Et godt samarbejde mellem din kunde og dig handler i den grad om gensidig respekt.
Det er ok at sige fra, hvis du føler dig udnyttet, ikke lyttet til, eller bliver bedt om at lave løsninger, du ikke kan stå inde for. Det bliver en ond cirkel, hvis du ikke siger fra i tide. Du bruger unødig energi på at være negativ og utilfreds, og det dræner dig - og i sidste ende er der risiko for, at du brænder ud.
Det er ok at fortælle kunden, hvordan du har det, eller hvordan du kunne tænke dig det.
Er du for konfliktsky til at konfrontere kunden, må du sætte prisen så høj, at de vælger en anden.

Hvordan er din yndlingskunde?

Måske sidder du allerede med en klump i maven, fordi du inderst inde ved, du har kunder, du bør sige farvel til.
Jeg ved, det er svært, men gør dig selv den tjeneste og kig på nedenstående spørgsmål for at blive skarp på, om dine kunder bygger dig op, eller nedbryder dig. Det sidste har du ikke brug for.

Spørg dig selv om følgende:

 • Lytter kunden til dine råd, eller ved de altid bedre trods dine argumentationer?
 • Kommer kunden med opgaven i tide og med fair deadline?
 • Feedback. Roser din kunde dig, når du har gjort det godt, eller gør han/hun kun opmærksom på, når du har lavet en fejl?
 • Bliver du glad, når kunden ringer, eller tænker du: "Åhh, hva' nu?"
 • Synes du, det er sjovt at samarbejde med kunden, eller er det bare "smør på brødet"-arbejde?
 • Fortæller du stolt til andre om din kunde og deres løsninger/produkter?
 • Takker kunden dig for hjælpen, selvom den koster penge?
 • Betaler din kunde til tiden, og sætter aldrig spørgsmålstegn til prisen?

Bliv skarp på, hvilke af dine nuværende kunder, der gør dig gladest. Lav en liste og skriv ned, hvorfor de er dine yndlingskunder, og hvorfor ikke. Listen vil faktisk hjælpe dig til at se, hvad der tjener dig bedst.

Sådan undgår du øv-kunder

En god idé for ikke at havne i disse øv-relationer med kunderne er at fortælle kunden up front, hvordan du gerne vil samarbejde. Måske i en mail, der kort fortæller, hvor meget du glæder dig til at samarbejde med kunden, og i korte træk, hvordan du foretrækker at arbejde. På den måde afstemmer du dine forventninger med kunden.

En mail kunne lyde noget i stil med:

Kære kunde
Tak, fordi du har valgt at samarbejde med mig. Jeg er sikker på, at vi kan få et rigtig spændende samarbejde i gang.
Jeg glæder mig til at udvikle din business/produkter og vejlede dig med min ekspertise og faglighed.
Jeg har skrevet en lille liste over, hvad du kan forvente af mig.

 • Jeg overholder altid mine aftaler, og leverer til tiden, men det forudsætter, at du forbereder dig inden, du sætter en opgave i gang.
 • Jeg lytter til dine idéer, og respekterer din forretningsverden. Lad os have gensidig respekt for hinanden.
 • Jeg vejleder dig med ærlighed og åbenhed.
 • Jeg er vild med konstruktivt feedback fra dig. Ris og ros.
 • Jeg vil begejstre dig til at se din business/produkt på en ny måde, og lette din hverdag, så du får mere overskud til det, du er bedst til.
 • Jeg arbejder med fast tilbud eller timepris, xxx kr. pr. time ekskl. moms.

People buy People…

Et samarbejde fungerer, fordi vi synes om hinanden. Vi handler med mennesker/relationer, vi kan lide.
Jeg vil for eksempel ikke blot opfattes som en leverandør, men som et ligeværdigt partnerskab, der inspirerer hinanden.

Mit bedste råd til dig:

Vær tro ved dig selv. Saml på de kunder, der løfter dig, værdsætter DIG, din faglighed og ekspertise. Værn om de kunder, der inspirerer, og løfter dig. På den måde vil du få langvarige loyale kunderelationer, der gør dig glad. Kunder, der taler godt om dig, og anbefaler dig til andre. Det er guld værd!

Læs også: En god briefing sparer dig tid og penge

Blev du inspireret af mit indlæg? Og har du lyst til at dele det med andre, please do!
Kommenter eller skriv til mig anytime, tak 🙂

© 2019 - 2024 Bahne Creative
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram