En god briefing sparer dig tid og penge

af bahnecreative27. april 2019

Måske er det helt nyt for dig at skulle lave en briefing på en opgave til en grafiker. Måske har du prøvet det før, men du synes ikke, at du får de grafiske løsninger, du drømmer om. Du bliver hverken positivt overrasket, inspireret, eller får et resultat, der 100 procent kommunikerer, hvem du er, og får dit budskab frem. Det kan være dybt frustrerende, og der kan være mange grunde til, denne frustration opstår.

Passer grafikeren til din opgave?

En af grundene er selvfølgelig åbenlys. Grafikeren er simpelthen ikke er dygtig nok. Måske kræver netop din opgave lidt mere end en håndværksmæssig dygtig grafiker. Måske har du brug for en Art Director? En kreativ person, der kan tænke i målgrupper, segmentering og udvikle koncepter og idéer, du ikke selv har fantasi til finde på. Jeg kalder det: "At kunne gøre en trekant til en cirkel."

Lav en god briefing og undgå spildt arbejde

Når det er sagt, så er det jo et samarbejde mellem dig og grafikeren, og der er faktisk en del, du selv kan gøre for at give en rigtig god briefing. En briefing, der sætter den kreative proces i gang, og skaber billeder i hovedet på grafikeren. Grafikeren har et medansvar, og kan ikke alene undskylde eventuelle vage løsninger med en svag briefing. Men jeg råder dig som kunde at lave en briefing, der undgår misforståelser, ommere og unødige høje regninger på "spildt" arbejde.

Forbered dig!

Men lad dig nu ikke skræmme. Du skal ikke nødvendigvis i gang med en langhåret skriftlig briefing.
En god kort briefing er guld værd. Det gavner dig, at du har gjort dig nogle tanker, inden du går i dialog med din grafiker.
Vær ikke bange for, at din briefing ikke er god nok. Grafikeren sætter stor pris på, at du har forberedt dig. Og skulle du have glemt noget væsentligt vil en god kreativ kommunikator spørge ind til dette up front. Personligt synes jeg ikke, en skriftlig briefing kan stå alene. Jeg foretrækker altid, at mødes med kunden inden opstart. Det er rart at afstemme kemi og forventninger. Det handler om gensidig respekt og humor, og så skal der være plads til konstruktiv kritik.

Gode råd til at skrive en god briefing

Her er nogle spørgsmål, du bør svare på i din briefing:

 • Hvem er du/dit brand? Lav en kort introduktion.
 • Hvad er formålet med din opgave? Hvad vil du opnå?
 • Elementer og behov: Offline eller online - eller begge dele?
 • Hvad er dit hovedbudskab?
 • Hvem er din målgruppe? Nuværende kunder eller ønskekunder?
 • Hvem er dine konkurrenter? Hvad skiller dig fra dem?
 • Hvad er dit budget? Det nytter jo ikke noget, du ønsker dig en Rolls Royce-løsning, når du kun har råd til en ældre Skoda.
 • Og til sidst men ikke mindst, hvad er din deadline for opgaven?

Visualiser dine ønsker

Har du svært ved at formulere en briefing, kan du lave et slags visuelt Moodboard i stedet for.

 • Find billeder på for eksempel Pinterest og Google eller i magasiner. Billeder, du synes er flotte, og som afspejler dig og dit budskab. Altså viser det look and feel, du mener, repræsenterer dig.
 • Find logoer eller hjemmesider fra dine konkurrenter og fortæl, hvad du særligt er vild med, eller modsat ikke bryder dig om.
 • Vis eksempler på kampagner, billeder eller en visuel identitet, du synes særligt om.

Grafikeren er trænet i at udvikle visuelle løsninger på baggrund af din briefing og Moodboards, men sørg for, at din briefing ikke er alt for stram. Formålet er jo, at I skal have et samarbejde i gang. Der skal være plads til, at grafikeren kan udvikle, skabe og være innovativ. Der er ikke noget i verden, grafikeren hellere vil end at ramme plet først gang, hun præsenterer dig for sin løsning. Hun bliver glad og motiveret, når du er tilfreds. Og tænk engang, hvis du kunne blive grafikerens ynglingskunde.

Læs også: Gode kunder måles ikke i penge

Blev du inspireret af mit indlæg? Og har du lyst til at dele det med andre, please do!
Kommenter eller skriv til mig anytime, tak 🙂

© 2019 - 2023 Bahne Creative
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram